Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Miami op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier op deze pagina. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Miami, Miami Beach, Florida of de Verenigde Staten van Amerika kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

5 dingen die je moet weten voor reis naar Miami

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een handig artikel geschreven over de 5 dingen die je moet weten voor je reis naar Amerika en welke reisvoorbereiding essentieel is voor je trip naar de VS. Wat ons betreft is dit verplichte leeskost als je een vakantie naar Miami wilt maken.

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Miami (en elders in Amerika) is 911. Dit nummer is gratis en is zowel met mobiele als met vaste telefoons te bereiken. De operator die het gesprek beantwoordt spreekt Engels en vaak ook Spaans.

Alcohol en uitgaan

Miami heeft een geweldig uitgaansleven met leuke bars, clubs en feesten. Miami behoort wat dat betreft zelfs tot de topbestemmingen wereldwijd. Vandaar dat de bekende DJ’s zich graag in laten vliegen om acte de presence te geven op de meest geweldige feesten. Als je uit wilt gaan in Miami dan moet je wel tenminste 21 jaar oud zijn. Onder de 21 mag je geen alcohol kopen of drinken, maar je mag ook geen bars of clubs binnen. Er wordt vrij streng gecontroleerd op basis van je identificatiebewijs. Ook als je halverwege de twintig bent kun je maar beter je ID bij je hebben als je uit wilt gaan of alcohol wilt kopen.

Documenten & immigratie

Om de Verenigde Staten te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Daarnaast heb je een visum nodig of als je uit een land komt dat ontheffing van de visumplicht heeft dan moet je een elektronische toelating aanvragen. Deze elektronische toelating staat ook wel bekend als ESTA. Als houder van een Nederlands paspoort (of paspoort van een ander land uit de Europese Unie) mag je met een geldig paspoort plus een ESTA naar Amerika reizen. Je ESTA moet je tenminste drie dagen van tevoren geregeld hebben om er zeker van te zijn dat je de toelating op tijd ontvangt Dat kost 14 euro, ongeacht of je wel of geen toestemming krijgt om naar Amerika af te reizen. Heb je eenmaal een ESTA toelating gekregen dan is deze twee jaar geldig. Je mag binnen die twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten reizen (multiple entry). Je ESTA vraag je aan via deze officiële site.

Er zijn Nederlandse bedrijven/sites die een ESTA voor je kunnen regelen. Het voordeel van je ESTA regelen via een Nederlandse bemiddelaar is dat je je aanvraag kunt betalen met iDeal. Je hebt daar dus geen creditcard voor nodig. Wel betaal je bij deze bemiddelaars een kleine toeslag voor hun service.

Als je via een overstap in de Verenigde Staten naar Miami reist, dan moet je op de eerste luchthaven in de VS door de immigratie heen. Houd daar rekening mee als je je vlucht boekt. Je zou niet de eerste reiziger zijn die een te krappe overstaptijd heeft. Als je al eerder op een ESTA (hoeft niet dezelfde ESTA te zijn) en op hetzelfde paspoort als de vorige keer reist, dan hoef je het witte douaneformulier niet in te vullen. Je moet bij de immigratie de juiste rij kiezen: die voor bezoekers die al eerder op een ESTA binnengekomen zijn.

Douane

Het invoeren van drugs en verse producten zoals fruit, groente, vlees, vis, verschillende zuivelproducten en zaden is verboden in de Verenigde Staten. Neem je geschenken mee voor mensen in Amerika dan mag je niet meer dan $ 100,- aan waarde per reiziger meenemen. Neem je contant geld mee dan geldt er een limiet van $ 10.000,-.



Elektriciteit

In Amerika gebruiken ze een ander stroomnetwerk dan in Nederland en België. Er is in de VS sprake van 110 volt in plaats van 230 volt. Als je je oplader(s) of andere elektronica in wilt pluggen op het Amerikaanse stroomnetwerk dan zijn er twee dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken ze in de VS 110 volt terwijl we in Nederland 230 volt gebruiken. Kijk daarom of je apparatuur daarvoor geschikt is. In de meeste gevallen wel en kunnen ze tussen de 110 en 240 volt aan. Wie een föhn meeneemt of andere apparaten die wat meer stroom gebruiken die kan weleens te maken krijgen met een apparaat dat het alleen maar doet bij 220 tot 240 volt.

Behalve een ander voltage gebruikt men in Amerika ook andere stekkers. Er wordt stopcontact en stekker type A gebruikt. Dit is een stekker met twee platte pinnen. De Europese stekkers passen niet in deze stopcontacten. Het meenemen van een reisstekker is daarom essentieel. In sommige gevallen kun je een reisstekker lenen bij het hotel, maar handiger is om er tenminste eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ben je dit toch vergeten dan kun je ze ook kopen bij toeristenwinkels en elektronicazaken in Miami.

Steeds meer hotels houden rekening met gasten die andere stekkers gebruiken. In hotelkamers worden in toenemende mate multifunctionele stopcontacten geïnstalleerd waarbij verschillende soorten stekkers gebruikt kunnen worden. Ook zie je steeds vaker USB-poorten waarlangs je je apparatuur op kunt laden.

Feesten en feestdagen

In de Verenigde Staten en dus ook in Miami worden uiteenlopende feestdagen gevierd. Een aantal van deze feestdagen kennen wij ook in Europa, andere zijn uniek voor Amerika.

Feestdagen, feesten en belangrijke evenementen in de VS / Miami:
Nieuwjaarsdag op 1 januari
Martin Luther King Day op de derde maandag in januari
President’s Day op de derde maandag in februari
Valentijnsdag op 14 februari
St. Patrick’s Day Parade op 17 maart
Pasen in maart of april
Memorial Day op de laatste maandag in mei
Independance Day op 4 juli
Labor Day op de eerste maandag in september
Columbus Day op de tweede maandag in oktober
Veterans Day op 11 november
Thanksgiving op de vierde donderdag van november
1e Kerstdag op 25 december
Oudejaarsdag op 31 december

In Miami wordt, in tegenstelling tot elders in de Verenigde Staten, ook aan carnaval gedaan. Dit heeft de stad te danken aan de vrij grote Latijns-Amerikaanse samenleving die hier al decennia lang aanwezig is. Carnaval wordt in Miami ook wel het Calle Ocho Festival genoemd. Het feest concentreert zich dan ook in en rond Calle Ocho in de wijk Little Havana. Het driedaagse feest trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Het carnaval valt gelijk met ons carnaval, dus in februari of maart.

Fooien

In de Verenigde Staten is het geven van een fooi de normaalste zaak van de wereld. of het nou een taxichauffeur, een kruier, een kapper, een valethulp, een ober of een kamermeisje is: je hoort fooi te betalen. Het is hier een noodzakelijke aanvulling op het lage basissalaris wat de mensen krijgen.

Hoeveel fooi geef je in Miami?

Een indicatie:
• bedienend personeel in horeca 15 tot 22%
• taxichauffeurs tenminste 15%
• kamermeisjes 1 of 2 dollar per nacht
• kruiers 1 tot 2 dollar per koffer of nacht
• valetboys 1 tot 2 dollar voor iedere keer dat de auto opgehaald wordt
• gidsen 2 tot 5 dollar
• conciërges per verleende dienst 1 tot 5 dollar

Let goed op of een fooi al op de rekening verwerkt is. Deze herken je als ’tip’ of ‘gratuity’. Staat deze al op de rekening dan hoef je verder geen fooi te geven. Het mag natuurlijk wel, maar meestal doet men dat dan alleen nog maar als er een uitzonderlijke prestatie geleverd is. Als men cash betaalt dan wordt er normaal nog wel tot de hele dollar afgerond als de fooi al op de rekening staat.

Geld

In Miami is de Amerikaanse dollar de gangbare valuta om mee te betalen. Een dollar bestaat uit 100 cents. Er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 cent. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Amerikaanse dollars. Er zijn ook nog $ 2 biljetten in omloop, maar het is een zeldzaamheid dat je die nog tegenkomt. De grootste bankbiljetten ($ 50 en $ 100) zijn niet handig om te gebruiken. Er zijn voldoende plekken die geen grotere biljetten dan $ 20 aannemen uit angst dat er sprake is van vals geld.

Het betalen met creditcards is vrij gebruikelijk. Vooral in de toeristische sector is het normaal om met een creditcard je rekening te betalen of borg te staan, bijvoorbeeld bij autohuur of hotels. De meest geaccepteerde kaarten zijn die van Visa en MasterCard. American Express wordt in Miami ook vrij breed aanvaard als betaalmiddel.

Er zijn verschillende plekken in Miami waar je geld op kunt nemen uit de geldautomaat. De opname per dag is vaak wel beperkt tot ongeveer $ 250 tot $300 per bankpas. Zorg er ook voor dat het profiel van je bankpas op ‘wereld’ staat, want anders kun je hem niet gebruiken in Amerika.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Miami niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online

Internet / wifi

In Miami kun je natuurlijk met je smartphone online gaan via het mobiele netwerk. Door roamingtoeslagen is dat vaak niet goedkoop en de buitenlandbundels die je voor Amerika aan kunt schaffen zijn vaak vrij beperkt qua omvang. Het is daarom raadzaam om zoveel mogelijk gebruik te maken van internet via wifi. Dat is op veel plekken gratis mogelijk zoals in restaurants, hotels, bars en winkels. Weet wel dat internetten via wifi vaak minder goed beschermd is als via net mobiele netwerk. Een andere optie is om een lokale SIM-kaart aan te schaffen met een vrij grote databundel.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Miami bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Miami.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Miami
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Miami via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Miami via GetYourGuide

Reisverzekering

Je kunt eigenlijk niet zonder een goede reisverzekering naar de Verenigde Staten reizen. De belangrijkste reden zijn de medische kosten die in de Verenigde Staten vaak veel hoger liggen dan bij ons. Een doktersrekening kan met wat tests en medicijnen gemakkelijk oplopen tot boven de 1000 dollar en een plotselinge ziekenhuisopname kost vaak een veelvoud hiervan. Omdat de Nederlandse ziektekostenverzekering vaak dekking biedt tot de Nederlandse tarieven is bijverzekeren eigenlijk nodig. In Amerika is zorg gemiddeld duurder dan bij ons. Kies daarom voor een reisverzekering met medische dekking. Vaak moet je dit expliciet aangeven dat die er ook bij moet. Let wel op dat je werelddekking hebt in plaats van Europadekking, ook als je een doorlopende reisverzekering afsluit.

Een tweede reden om een reisverzekering af te sluiten zijn onvoorziene omstandigheden zoals het naar huis moeten keren door ziekte, overnachtingen bij vertraging of juridische bijstand bij een ongeval. Het is handig om een reisverzekering af te sluiten waarbij er sprake is van een hoger verzekerd bedrag voor de aansprakelijkheidsverzekering. Mocht je iemand schade berokkenen dan kan er een flink bedrag geclaimd worden door het slachtoffer. In sommige gevallen kennen rechters bedragen toe van miljoenen dollars. Een verhoogde dekking voor aansprakelijkheid en juridische bijstand is in het geval van Amerika geen overbodige luxe.

Rijbewijs

Met een geldig Nederlands rijbewijs mag je een auto besturen en huren in de Verenigde Staten. De ANWB adviseert om ook een Internationaal Rijbewijs mee te nemen die je bij hen kunt kopen. Sommige autoverhuurders zouden dit eisen. Wij hebben dit in de praktijk zelf nooit meegemaakt en hebben altijd zonder enige problemen een auto kunnen huren in Miami. Tijdens ons eerste bezoek aan Miami, in 1995, namen we nog wel een internationaal rijbewijs mee. Toen meldden ze ons dat dat niet nodig was. Ze wilden alleen het normale rijbewijs zien.

Sales tax

Een verschijnsel in de Verenigde Staten is dat consumentenprijzen exclusief de verkoopbelasting getoond worden. Dit geldt zowel over goederen als over diensten. Deze ‘sales tax’ wordt in de meeste Amerikaanse staten geheven en verschilt per staat. Deze ligt gemiddeld op ongeveer 4 tot 8 procent over de verkoopwaarde. Daarnaast kunnen er ook nog lokale opcenten toegevoegd worden door county’s en/of steden. De hoeveelheid belasting verschilt daarom niet alleen per staat, maar vaak ook nog eens per stad of streek. De gemiddelde totale hoeveelheid belasting ligt tussen de 6 en 12 procent. In Miami bedraagt de totale tax 7%. Die bestaat uit 6%  Florida Sales Tax plus 1% tax vanuit Miami Ddade County.

De combinatie van sales tax, local tax en fooi zorgt ervoor dat je bij het bedrag dat je op menukaarten ziet vaak wel tot zo’n 25 tot 30 procent op mag tellen. Dat komt omdat deze belastingen ook hierop van toepassing zijn. Die steak van $ 37,95 kost dan al snel ineens pakweg vijftig dollar. Wel iets om rekening mee te houden als je een restaurant of gerecht uitkiest.

Taal

De officiële taak in Miami is Engels. Dat is immers de enige officiële taal die men binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten hanteert. Er worden echter wel andere talen gesproken in Amerika en dan met name Spaans. In Miami is het Spaans mogelijk groter dan het Engels. Dit is veroorzaakt door migratie op grote schaal. Veel inwoners in Miami zijn als vluchteling vanuit Cuba naar Miami gekomen of hebben voorouders die uit Cuba komen.

Als toerist kun je je in Miami met Engels op veel plekken prima redden. Ruim negentig procent van de inwoners is de Engelse taal enigszins machtig of spreekt het Engels als primaire of enige taal. In bepaalde etnische wijken zoals Little Havana kan het voorkomen dat je te maken krijgt met mensen die geen of amper Engels spreken. Zij kunnen alleen maar in het Spaans communiceren.

Als gevolg van de grote hoeveelheid migranten heeft Miami een eigen dialect gekregen dat de naam ‘Miami accent’ heeft gekregen. Dit dialect kent een aantal afwijkingen met het gangbare Engels dat elders gesproken wordt. Het Miami accent kent andere uitspraak, waarbij vooral de afwijking in klanken opvallend is. Het dialect is ontstaan door de Spaanstalige migranten uit onder andere Cuba, Puerto Rico en andere landen. Wat opvallend is, is dat men in dit dialect net als in het Spaans slechts vijf uitspraken van klinkers kent. In het Engels zijn dat er elf. Een woord als ‘man’ wordt in Miami bijvoorbeeld als ‘mahn’ uitgesproken. Wat ook opvallend is, is dat de letter L zwaarder uitgesproken wordt. Het ritme van de uitspraak is ook anders.

Naast het Miami accent wordt er ook Spanglish gesproken in dit deel van Florida. Dit is iets totaal anders: een mix van Spaans en Engels. Daarbij spreekt men eigenlijk Spaans waar verspaanste Engelse woorden in verwerkt zitten. Zo is een hamburguesa (hamburger) in het Spanglish ‘jamburguer’ en zegt men ‘drinquear’ in plaats van ‘beber’ als men het over drinken heeft.

Tijdsverschil

Als je naar Miami reist dan krijg je te maken met een aardig tijdsverschil. In Miami is het meestal 6 uur vroeger dan bij ons. Het tijdsverschil geldt zowel voor de zomertijd als voor de wintertijd. Er zijn echter twee korte periodes waarin het tijdsverschil geen 6 uur bedraagt en dat komt omdat de Amerikanen er net iets andere data op na houden voor de aanvang van de zomertijd en de wintertijd.

De zomertijd start bij ons op de laatste zondag van maart. In Miami begint die de tweede zondag van maart. Dat betekent dat tussen de tweede en laatste zondag van maart het tijdsverschil slechts 5 uur is. Dit geldt ook voor de periode tussen de laatste zondag van oktober (start wintertijd Nederland) en de eerste zondag van november (start wintertijd Verenigde Staten).

Veiligheid / criminaliteit

De tijden dat Miami erg onveilig was ligt ineens erg ver achter ons. De stad en de politie hebben in de jaren negentig succesvol actie ondernomen om de straten schoon te vegen. De criminaliteitscijfers daalden in rap tempo en er werd weer volop geïnvesteerd in Miami als toeristische bestemming.

Miami is tegenwoordig een bestemming waar je als toerist veilig naartoe kunt gaan. Natuurlijk komt er nog steeds kleine criminaliteit voor en zijn er in Miami wijken waar je beter niet kunt komen. Dat zijn de armere wijken die voor toeristen sowieso niet interessant zijn. Dus waarom zou je het risico nemen om daar naartoe te gaan?

Pas op met je dure spullen. Geef zakkenrollers geen kans, maar let ook op waar je rondloopt en wat je op dat moment aan sieraden, horloges of andere kostbare zaken zichtbaar bij je draagt.

veiligheid